GeneAken

De genealogie site van

Herman van AkenMijn favoriete hobby is Stamboomonderzoek. Daarnaast hou ik van kunst, schilder ik en maak beelden.
Ook de computer en fotografie kan ik niet missen evenals muziek. Een website maken is voor mij ook boeiende bezigheid.
Bij de genealogie houd ik me vooral bezig met de familienaam van Aken, met name in het Gelders-Kleefse gebied, met enige nadruk op de voormalige gemeente Gendringen.

Heb je informatie voor me/zoek je over personen in mijn bestand, neem dan even contact met mij op.

En wellicht komt wat nieuws.

We wonen in Nederland en daar wat regen dit jaar welkom.Mijn roots liggen in de Achterhoek, De Liemers en het aangrenzende Duitse gebied, globaal omsloten door de plaatsen Arnhem, Zutphen, Winterswijk, Wesel en Goch.
Naast mijn eigen roots en van mijn vrouw, heb ik sinds 1990 ook veel andere van Aken's gevonden en deels in mijn database opgenomen.


Op deze site treft je een klein deel aan, van vele jaren speurwerk in allerhande archieven en andere bronnen. Dank aan eenieder van wie ik door uitwisseling of anderszins gegevens heb ontvangen.

In mijn nog steeds groeiende bestand, komt meer dan 8000 x de naam van AKEN voor, met name in Nederland en Duitsland, maar ook ver daarbuiten. De familienaam komt bij mij voor in de volgende naamvarianten: van Aaken, van Aken, van Ake, van Acken, van Aeken, van Aecken, van Achen, van Arcken, van Aircken, van Akken, van Ocken, van Akkeren, van Ackeren, ab Ake, Ake, Vonaken, Aken, Akens, Ocken, Ackeren en Ackern.

Mijn voorvader is Hendrik van Aken, geboren in 1773 in Millingen (D) en mijn echtgenote Ini van Aken is een nakomeling van zijn tweelingbroer Gerardus. Dit was bij het begin van het genealogisch onderzoek in 1989 niet bekend, maar werd wel een prachtig feit in onze familiehistorie. 

Meestal heb ik meer informatie dan op deze website. Gaarne ben ik bereid tot uitwisseling. Persoonsbescherming AVG is daarbij belangrijk.

Usually I have more information than on this website. I am willing to exchange. AVG protection is important in this regard.
Normalerweise habe ich mehr In formation als auf dieser website. Zum Austausch bin ich bereit. AVG-Schutz ist in dieser Hinsicht wichtig.

 

 

Van Akens in Nederland

De naam Van Aken

De naam is een toponiem en afgeleid van de naam van de Duitse stad Aachen, in Nederland Aken genoemd. In mijn bestand komen ondermeer militairen voor, komende van Aken, welke in hun nieuwe woonplaats VAN AKEN worden genoemd. Een verbinding met de andere Duitse stad Aken aan de Elbe is me niet bekend.

De oudste van Aken's in mijn bestand zijn Hein van Aken, pastoor te Corbeke Belgie, welke leefde tussen 1200 en 1300 en  Antonius van Aken in het Kleefse gebied, geb. vo 1320 en ovl na 1341. Een bekende van Aken is de schilder Jeronimus Bosch. De werkelijke naam van de schilder is Jhronimus van Aken. Ook naar zijn familie heb ik onderzoek gedaan, maar heb geen link kunnen vinden met mijn familie.

En nog even dit, 2016 was het Jheroen Bosch-jaar.

Naast de vele van AKEN's heb ik nog zeer veel andere namen in mijn bestand.

Mijn speciale interesse
gaat uit naar naar de namen:
Aaftink 32x, Aalbers 33x, Beekman 348x,  Beerntsen 287x, Boerboom 1448x,
Bunck 107x, Busch 32, (Cornelissen) van Blokland 119x, Ditters 99x, Fransen 49x, Goossen 469x, Hulzevoort 23x, Kampschreur 272x, Klaver 170x, Kroesen 720x, Lebbink 24x, Lueb 241x, Mijnders 20x, Schrijvers 70x, Tiemessen 1978x en Verbrugge 797x.

De genealogische onderdelen van deze site zijn gemaakt met PRO-GEN, een zeer veel gebruikt  programma waarmee ik sinds 1991 werk. Het heeft een actieve gebruikersgroep en natuurlijk bied ik u hulp als helpdeskmedewerker van PRO-GEN.

Opmerkingen verneem ik graag.